Naudinga informacija
10 SINTETINIŲ - CHEMINIŲ VENGTINŲ KOSMETIKOS INGREDIENTŲ

10 SINTETINIŲ - CHEMINIŲ VENGTINŲ KOSMETIKOS INGREDIENTŲ

              1. Methyl, Propyl, Butyl ir Ethyl Paraben - naudojami kaip mikrobų dauginimosi slopintojai irprodukto galiojimo laiko prailgintojas. Gali būti priežastimi daugelioalerginių reakcijų ir odos išbėrimų. Tyrimai parodė, kad jie silpnaiestrogeniniai(ilgai vartojant gali sukelti hormoninių pakitimų) ir gali būtiabsorbuoti į kūną per odą. Plačiai naudojami, nors žinomi kaip toksiški.

             2. Diethanolamine (DEA), Triethanolamine (TEA) – dažnai naudojami kosmetikojekaip emulsikliai ir putojančios medžiagos. Gali būti alerginių reakcijųpriežastimi, dirginantys akis ir sausinantys plaukus bei odą. DEA ir TEA yra„aminai“(amoniako junginiai) ir gali formuoti vėžį sukeliančius nitrosaminus(kancerogeninius cheminius junginius), kai jie susijungia su nitratais.Toksiški, jei naudojami ilgą laiką, ir absorbuojami į kūną.  

             3. Diazolidinyl Urea, Imidazolidinyl Urea – tai plačiai naudojamikonservantai. Amerikos dermatologijos akademija juos nustatė kaip svarbiausiąkontaktinio dermatito priežastį. Šie chemikalai turi du prekybinius ženklusGermall II ir Germall 115. Nei vienas iš Germall chemikalų neturi gerųpriešgrybelinių savybių ir jie turi būti sujungti su kitais konservantais. Abušie chemikalai išlaisvina formaldehidus, kurie gali būti toksiški.

             4. Sodium Lauryl / Laureth Sulfate – pigus, šiurkštus detergentas(ploviklis), naudojamas šampūnuose dėl valančių ir putojančių savybių. Dažnaiišgaunamas iš naftos ir maskuojamas pseudo – natūralioje kosmetikoje sužodžiais „išgautas iš kokoso“. Dirgina akis, sudaro galvos odos atplaišas,panašias į pleiskanas, odos bėrimus ir kitas alergines reakcijas.

             5. Petrolatum – taip pat žinomas kaip naftos želė, šis mineralinio aliejausdarinys kosmetikoje yra naudojamas dėl minkštinančių savybių. Neturi jokiosmaitinamosios vertės odai ir gali trukdyti natūraliam kūno drėkinimomechanizmui, sukeldamas sausėjimą ir odos skeldėjimą. Gamintojai petrolatumnaudoja dėl to, kad jis yra neįtikėtinai pigus.

            6. Propylene Glycol – geriausiu atveju tai daržovių glicerinas, maišytas sugrūdų alkoholiu, kurie abu natūralūs. Paprastai tai sintetiniai naftos chemijosmišiniai, naudojami kaip drėgmę palaikanti medžiaga (humectant). Žinomas kaipgalimas alergijos, dilgėlinės ar egzemos sukėlėjas. Kai skaitydami etiketęatrandate PEG (polyethylene glycol) ar PPG (polypropylene glycol), saugokitės –jie giminingi sintetiniams.

            7. PVP/VA Copolymer - iš naftos išgauti chemikalai, naudojami plaukųlake, modeliavimo priemonėse ir kitoje kosmetikoje. Taip pat gali būtitoksiški, o jautriems žmonėms įkvėpus gali pažeisti plaučius. 

            8. Steralkonium Chloride – amonio junginys, naudojamas plaukųkondicionieriuose ir kremuose. Sukurtas audinių industrijos kaip audiniųminkštiklis ir yra daug pigesnis, jį lengviau naudoti plaukų kondicionavimoformulėse, nei augalinius proteinus, kurie yra palankūs plaukams. Sukelia alergiją.Toksiškas.

            9. Synthetic Colors – naudojama tam, kad kosmetika būtų „graži“,sintetiniai dažai, kartu su sintetiniais plaukų dažais, turi būti vengtini betkokia kaina. Etiketėse jie bus pažymėti FD&C arba D&C, priklausomai nuospalvos ir skaičiaus. Pavyzdžiui, FD&C Raudona Nr.6/ D&C Žalia Nr.6.Dauguma sintetinių dažų gali būti

             10. Synthetic Fragrances – sintetiniai kvapai, naudojami kosmetikoje, galiturėti iki 200 ingredientų. Nėra jokių galimybių sužinoti, kokie tai chemikalai,jei ant etiketės paprasčiausiai parašyta “fragrance“(kvapai, aromatai). Kaikurių problemų, kaip galvos skausmas, apsvaigimas, išbėrimas, iššauktapigmentacija, stiprus kosulys, vėmimas, odos niežulys ir t.t., priežastis galibūti šie chemikalai. Patarimas: nepirkite kosmetikos, kuri turi žodį„fragrance“ (aromatai, kvapai) ingredientų etiketėje, jeigu nenurodyta, kad taiyra augalinės kilmės.